طی مراسمی با حضور نماینده مجلس شورای اسلامی و مسئولین بنیاد ملی مد و لباس ، مسئولین مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد و فعالان عرصه طراحی و لباس نمایشگاه پوشاک اقوام کرد با عنوان "سیپال" در موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد گشایش یافت.
به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد ،عصر روز پنج شنبه 30 اردیبهشت ماه مراسم گشایش نمایشگاه سی پال مجموعه ایی از پوشاک اقوام کرد با حضور پروانه مافی نماینده مجلس ،دکتر قطبالدین صادقی، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو فرهنگستان هنر ، جواد صادقی کارشناس ارشد هنری بنیاد ملی مد و لباس و جمع کثیری از طراحان پارچه و لباس، پژوهشگران و دانشجویان حیطه مد و لباس و علاقمندان در موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد برگزار شد.
در این مراسم پس از پخش سرود ملی و آیاتی از کلام الله مجید، محمد حیدری مسئول روابط عمومی مجموعه سعدآباد ضمن خوش آمدگویی به میهمانان این مراسم و همچنین ابلاغ سلام و خیر مقدم مدیر مجموعه به حضار ،گفت:همانطور که مستحضرید مجموعه سعدآباد در محیطی کاملا فرهنگی و فراخور حال جامعه تمام بضاعت و توانایی خود را برای حمایت از هنرمندان و فرهنگ دوستان کشور به کار گرفته است. این نمایشگاه حاصل همیاری همکاران پر تلاش و هنرمندان خوش ذوق است که امروز شاهد رونمایی از این کالکشن ارزشمند و فرهنگی در موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد هستیم.
وی همچنین به تاریخچه مختصری از موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد و هدف برپایی از این موزه اشاره کرد و افزود: هدف از برپایی چنین موزه ایی که حدود یکسال است فعالیتش آغاز شده این است که نمادهای فاخر ایرانی به جامعه پوشاک ایرانی معرفی شود تا با نگاه کارشناسانه فعالان این حوزه ، صادرکننده پوشاک و لباس ایرانی باشیم و نمادهای غنی و هنر ارزشمند ایرانیان را به تمام دنیا معرفی و عرضه کنیم.
در ادامه دکتر قطبالدین صادقی، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو فرهنگستان هنر با اشاره به تاریخچه قوم کرد،گفت : تاریخ پر بار سرزمین همیشه جاویدان ایران گواه است که کُردها شهروندان ایرانی هستند که در حفظ و پاسداری از سرزمینشان جان فشانی های وصف ناپذیری از خود نشان داده اند و این خود دلیلی است که ملت کُرد هیچ گاه حاضر نبوده است که تهاجم وحشیانه اقوام مهاجم را بی پاسخ بگذارند که به راحتی به این کشور تجاوز کنند.
وی تاکید کرد:کُردها ملتی هستند که با اتحاد و همبستگی خاص، همواره با این حس وطن پرستی در طول تاریخ درخشیده اند و همیشه خود را در مقابل هویت و تبار خود مسئول دانسته و در راه آن مجاهدت ها و تلاش های فراوانی انجام داده اند. در عین حال، کردستان همواره در معرض دسیسه های اجانب و بیگانگان بوده و دشمنان ایران همچنان که در سایر مناطق سرزمین ایران با ایجاد جریانات مخالف و تجزیه طلب سعی در تضعیف و مقابله با ایران بزرگ، آباد و قدرتمند داشتند، در مناطق کردنشین نیز این سیاست را دنبال کردند؛ اما علی رغم این توطئه ها حس وطن گرایی کُردها تمامی دسیسه های تجزیه طلبانه را خنثی ساخته است.
دکتر صادقی در ادامه در ارتباط با فرهنگ و پوشش اقوام کرد توضیح داد: آنچه در لباس کردی می بینید الهام از کوه و طبیعت متنوع سرزمین قوم کرد است. لباس مردان کرد الهام از کوه به رنگ قهوه ای و کرم پر رنگ است سربند و کمربند با شرایط جغرافیایی انطباق دارد تا مردان را از سرمای کوهستان در هنگام کار و تلاش حفظ کند.لباس زنان کرد بر خلاف مردها ، سرشار از گل و گیاه و سبزه و رنگهای گوناگون است.لباس کردی به بدن حجم و وقار می دهد.
جواد صادقی کارشناس ارشد هنری از بنیاد ملی مد و لباس از دیگر سخنرانان این مراسم بود که طی سخنانی به ارتباط پوشاک با میراث فرهنگی پرداخت و گفت :لباس بارزترین نمادهای فرهنگی و مهمترین مظاهر قوی و همچنین از سریع الانتقال ترین نشانه های فرهنگ است که به سرعت تحت تاثیر پدیده های فرهنگ پذیری در بین جوامع گوناگون انسانی قرار می گیرد.
صادقی بر نقش پوشاک در نیازهای مادی و معنوی انسان ها تاکید کرد و افزود: لباس کردی یکی از زیباترین متنوع ترین و پوشیده ترین پوشش هایی است که در سطح فرهنگ مردمان دنیا جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است. لباس کردی که در تنوع همچون گل های رنگارنگ بهاری می باشد این امتیاز را دارد که بسیار پوشیده و در شرع مقدس اسلام شایسته تحسین است .
پروانه مافی نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم ضمن تشکر و قدردانی از بانیان و حامیان برگزاری این نمایشگاه گفت:بررسی نقوش برجسته ها و اطلاعات تاریخی به دست آمده نشان می دهد در قدیمی ترین دوره های تاریخی این سرزمین زنان از پوشش کامل که امروزه به عنوان پوشش اسلامی از آن یاد می کنیم، استفاده می کردند و زنان و مردان هیچگاه در برهنگی به سر نمی بردند.
این نماینده مجلس اظهار داشت: از سوی دیگر ما لباسهای سنتی و زیبایی در اقصی نقاط کشور داریم که می توان بازتاب رنگهای زیبای طبیعت را در آن دید و نکته مشترک تمامی لباسهای سنتی و محلی و حتی لباس های ادیان مختلف پوشش کامل برای زنان و مردان است که در رنگها و طرح های چشم نواز عرضه شده اند.
وی اضافه کرد:لباس بیش از هر چیز نشان دهنده هویت انسانی اجتماعی پوشنده آن است و سید حسین نصر در یکی از سخنرانی هایش می گوید:" لباس پس از جسم نزذیکترین به نفس ماست لباس ما بیش از هر چیز نشان دهنده فهم و درک ما از انسانیت است"
پروانه مافی با بیان اینکه لباس و نحوه پوشش نوع ارتباط را تقویت و هویت را شکل می دهد ،افزود: در حال حاضر مسئله ای که بیش از هر چیز باید بدان توجه شود طراحی و تولید لباسهایی است که در عین اینکه امکان فعالیت های اجتماعی را افزایش دهد،بتواند روحیه امید و آرامش را در جامعه افزایش دهد .
وی با اشاره به آماری از سوی وزیر بهداشت مبنی بر اینکه 12 درصد از جامعه دچار افسردگی هستند افزود : همه می دانیم که زنان و دختران جوان ما به دلیل روحیه حساسی که دارند در صورت مواجه با افسردگی بیشترین لطمه را می بینند، در حال حاضر بایستی از تمامی ظرفیت ها استفاده شود تا همانطور که مقام معظم رهبری نیز فرمودند نشاط و مید در جامعه با اتکا به موازین اسلامی نهادینه شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی در بخش دیگر به سخنان شهید مطهری در رابطه با فعالیت و پوشش زن از نظر اسلام اشاره کرد و گفت: بنا بر گفته شهید مطهری بزرگوار " آنچه موجب فلج کردن نیروی زن و حبس استعدادهای اوست، حجاب به صورت زندانی کردن زن و محروم کردن او از فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی است و در اسلام چنین چیزی وجود ندارد ."
سهیلا جبری هنرمندی که پیش از اینها در عرصه فیلمنامهنویسی سینما و تلویزیون فعالیت داشته در جمع میهمانان مراسم گشایش نخستین نمایشگاه خود در حوزه مد و لباس گفت: 27 اثر در این نمایشگاه به نمایش درخواهد آمد که حاصل نزدیک به 20 سال پژوهش من در حوزه لباسهاس قومی و سنتی کشورمان است.
او در ادامه گفت: در همان زمان که بیشتر تمرکزم در حوزه پژوهش لباس اقوام بود طرحهایی را به سازمان فنی و حرفهای کرمانشاه درباره لباس قوم کرد ارائه کردم که بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
جبری افزود: پیراهنهایی که در نمایشگاه "سیپال" به نمایش درمیآیند به نوعی همان لباسهای اقوام کرد به شکل امروزی و مدرن است که قصدم خروج آن آثار از شکل موزهای و کاردبردی ساختن آنها بود.
این هنرمند درباره نحوه ارائه آثار توضیح داد: با توجه به نام شهرزاد در نقش راوی داستانهای اصیل ایرانی قصد دارم برای هر پیراهن ارائه شده در این نمایشگاه روایتی را بیان کنم و به همین دلیل عنوان روایت "شهرزاد" بر روی پوستر نمایشگاه مطرح شده است.
درپایان مراسم ضمن اجرای زنده موسیقی کردی از لباسهای این نمایشگاه رونمایی و بازدید شد.