موزه آب واقع در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برای روز2 فروردین ماه (22 مارس) که از سوی سازمان ملل متحد، به عنوان روز جهانی آب نامگذاری شده است برنامه های ویژه ای دارد.
به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد این موزه با راه اندازی مدل پل بند امیر با مقیاس 25/1 ، مدل آب انبار نصرآباد یزد با مقیاس 200/1 ، مدل سد کارون 3 با مقیاس 100/1 و گالری آب انبار موزه شامل تابلوهای گاو چاه، یخچال ، آب انبار و ...و نیز اهدای کتب "روز و روزگاری آب" و "نقاشی آب" پذیرای بازدیدکنندگان نوروزی است.
حامد خراسانی راهنما و پژوهشگر این موزه در خصوص بند امیر گفت: بندامیر (بند عضدی ) با قدمت 1000 ساله در 40 کیلومتری شمال شهر شیراز بر روی رود خانه کر احداث شده است. نام این بند از نام امیر عضدالدوله دیلمی گرفته شده است که بنابر روایت مشهور، در حدود سال 365 ه.ق به ساخت آن فرمان داد.
وی با معرفی سد کارون ۳ در این خصوص گفت: این سد یکی از بزرگ ترین سدهای ایران است، که بر روی رودخانه کارون در جنوب غربی ایران احداث شدهاست. نیروگاه این سد در حال حاضر با تولید سالیانه ۴۱۷۲ میلیون کیلووات ساعت انرژی یکی از بزرگترین نیروگاههای برقآبی کشور است.
خراسانی در خصوص آب انبارهای نصر آباد یزد گفت: در کنار کویرها، بیابان ها، دشت های پهناور خشک و همچنین در نقاط گرم و خشک جنوب کشور مخازن سر پوشیده ای با ظرفیت قابل ملاحظه ای برای تأمین احتیاجات کاروانها، دهات، قراء و مزارع یا برای تأ مین آب قصرهای قدیمی دیده میشود. اغلب این آب انبارها مخروبه شده اند ولی بسیاری از آنها هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرند. ساختمان این آب انبارها برای مسافران از دور جلب توجه میکند. این مخزن های آب گیر از لحاظ ساختمان استوانه ای شکل بوده و در زیر زمین نهفته میشدند. روی این مخزن ها سقفی به شکل مخروط دیده میشود که در رأس آن هواکشی تعبیه شده است. گاهی نیز چند هواکش به صورت بادگیر در اطراف آن تعبیه می کرده اند. برداشت آب از آب انبار توسط راه پله ای که معمولاً عمقش با گودی آب انبار برابر است صورت میگیرد. پهنای پله را طوری طراحی میکردند تا پایین روندگان مزاحم بالا روندگانی که سطل و دلو و کوزه و مشک پر از آب همراه دارند نگردند. برای تصریح در پر کردن ظروف آب گاهی هم 2 یا سه شیر و یا بیشتر در پاشیر نصب می کردند.
گفتنی است گنجینه آب سعدآباد در جنوب شرقی کاخ سبز و در غرب ساختمان تشریفات ریاست جمهوری و در محل عمارت تیمسار کسرائیان احداث گشته است. این موزه حدوداً 2670 مترمربع مساحت دارد.
شایان ذکر است بازدید از فضای باز موزه آب (مدل های سدها، گاوچاه و ....) برای عموم رایگان است.