تاریخ خبر:شنبه 19 مهر 1393 - 11:46
کد خبر:3857
روش ساخت عروسک های خراسان جنوبی به عنوان میراث ملی ناملموس ثبت شد

همزمان با روز جهانی کودک طی مراسمی که در سینمای کاخ ملت سعدآباد برگزار شد عروسک های بومی دست ساز بانوان روستاهای محدوده پروژه بین المللی ترسیب کربن ثبت ملی شد...

همزمان با روز جهانی کودک طی مراسمی که در سینمای کاخ ملت سعدآباد برگزار شد عروسک های بومی دست ساز بانوان روستاهای محدوده پروژه بین المللی ترسیب کربن با حمایت دفتر پژوهش و آموزش کودکان و نوجوانان پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری ثبت ملی  شد.

به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد،به دنبال اجرای پروژه" ایجاد کسب و کار پایدار از طریق صنایع دستی برای حفاظت ازمنابع طبیعی" که توسط تیم موسسه آوای طبیعت پایدار و با حمایت سازمان ملل متحد و سازمان جنگلها و مراتع در سال 92در روستاهای تاجمیر،نازدشت،کسراب،حجت آباد و همت آباد انجام شد، عروسک های دست ساز منطقه احیا،تولید و عرضه شد.

بنا بر این گزارش در حال حاضر بیش 15 خانواردر حال تولید عروسک های محلی خود هستند و از این طریق بخش مهمی از وام های مربوط به منابع طبیعی خود را پرداخت می کنند.

لیلا کفاش زاده کارشناس ثبت این پرونده گفت: از آذر ماه سال 1392 که پیشنهاد ثبت فن ساخت عروسک های بومی خراسان جنوبی مطرح شد فعالیت های بسیاری برای تکمیل پرونده صورت گرفته که تهیه برنامه های تلویزیونی، انتشار اخبار و مقالات در جراید ، شرکت در جشنواره های متعدد درون مرزی و برون مرزی، برگزاری تور های ویژه عروسکی و برگزاری کارگاه های آموزشی از جمله این فعالیت ها بوده است.

به گفته افسانه احسانی رییس هیئت مدیره موسسه اوای طبیعت پایدار این محصولات سازگار با محیط زیست هستند و نشانه های فرهنگ غنی منطقه را با خود همراه دارند.بنابراین  نسل جوان با ساختن این عروسک ها نه تنها در روستاهای مذکوربا فرهنگ خود آشتی می کنند بلکه با فروش آنها، وابستگی خود را به منابع طبیعی کاهش می دهند و از طرفی ارزشهای فرهنگی خود را به سایر مناطق صادر می کنند. وی افزود هر چند سازندگان اصلی این عروسک ها بانوان هستند ولی سایراعضای خانواده نیزدر ساخت آنها مشارکت دارند.سازندگان، داستانهای زندگی و آرزوهایشان را می نویسند و به عروسکهای خود نصب می کنند.حس سازندگی، تقویت خلاقیت و اعتماد به نفس و افزایش امید به زندگی علاوه برایجاد شغل و معیشت مکمل از مزایای تولید این محصولات به شمار می رود .

پوپک عظیم پورمدرس تاتر عروسکی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران  نیز در سخنرانی که در مراسم رونمایی این اثر ایراد نمود اظهار داشت : در حین ساخت عروسک ها لالایی ها، شعرها و خاطرات زندگی روستایی عشایری که دانش بومی ارزشمندی در آن نهفته است نیز احیا می شود. همچنین وی نمونه های دیگری همچون لوپتو، لیلی، قورچوق وگلین که از عروسک های بومی دیگر استان های ایران است را معرفی نمود و یاد آور شد که ساخت عروسک به مثابه ساخت یک فرهنگ کوچک از جامعه محلی است چرا که یک عروسک با خود پوشاک، آرایه ها، داستان ها و دیگر آداب ورسوم بومی را نیز معرفی می نمایند.

دکتر فرهاد نظری مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی  در مراسم رونمایی این اثر که در مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد انجام شد، ضمن تشریح قوانین و کنوانسیون های مربوط به ثبت آثار تاکید کرد که ثبت آثار ناملموس درفهرست یونسکو ازسال 2006  آغاز شده است که ایران تاکنون موفق به ثبت ده اثر در این فهرست گشته است. همچنین خاطر نشان کرد تا کنون آثار بسیاری در فهرست ملی میراث ناملموس ثبت شده که افزون بر فن ساخت عروسک بومی می توان به مراسم باران خواهی در خراسان جنوبی و مراسم  مراسم گل غلتان نوزاد در دامغان و تکم گردانی در اردبیل اشاره نمود.  

گفتنی است در حال حاضر فقط 10 اثراز میراث ناملموس کشورمان در یونسکو به ثبت رسیده است. مراسم جشن نوروز و ردیف های موسیقی ایرانی ازجمله این آثار هستند.