طی مراسمی با حضور مدیرکل امورموزه های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری،مدیر کل میراث فرهنگی خراسان شمالی و جمعی از مسئولین موزه ها و اساتید دانشگاهی از نخستین مجموعه زیورالات سنتی شمال شرق ایران در مجموعه سعداباد رونمایی شد.
به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد مدیرکل امورموزه های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به اهمیت زیورآلات وآریایه های گوناگون در طول تاریخ در نزد ایرانیان گفت: احداث موزه ملی آرایه ها درسال آینده در دستور کار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور قرار خواهد گرفت.
محمد رضا کارگر با اعلام این خبر درمراسم گشایش اولین نمایشگاه تخصصی زیورآلات شمال شرق کشور در کاخ ملت سعدآباد افزود: زیورآلات و آریایه ها در طول تاریخ نزد اقوام مختلف ایران زمین از اهمیت بالایی برخوردار بوده و همواره نقشی تأثیر گذار در زندگی این افراد داشته است. وی با بیان اینکه این آرایه ها و زیورآلات تنها به عنوان اشیاء زینتی مورد استفاده قرار نمی گرفته است اضافه کرد: آرایه ها و زیورآلات مختلف در طول تاریخ همواره به عنوان یک اثر هنری ریبا و ارزشمند نزد ایرانیان به حساب می آید.
کارگردرادامه با اشاره به تلاش های صورت گرفته برای شناسایی و جمع آوری زیورآلات گوناگون و نمایش آن ها در این نمایشگاه افزود: کاری که صورت گرفته یک کار ارزشمند است که نشان دهنده علاقه مندی ایرانیان به آثار هنری زیبا در قرون مختلف است.
وی با بیان اینکه تا کنون اقدامات بسیار خوبی در حوزه جمع آوری زیورآلات توسط افراد علاقه مند و مجموعه داران بخش خصوصی صورت گرفته است یادآور شد: برهمین اساس احداث موزه ملی آرایه ها و زیورآلات را در سال آینده پیگیری خواهیم کرد. وی ادامه داد: افتتاح این نمایشگاه باید یک اتفاق مهم فرهنگی تلقی شود چرا که این نمایشگاه یک دریچه جدید برای نگریستن به تاریخ و تمدن ایران زمین باز کرده است.
در ادامه این مراسم هم چنین دکتر ادیب زاده محقق و استاد دانشگاه نیز با اشاره به تاثیر گذاری آرایه ها و زیورآلات در زندگی ایرانیان در طول قرون مختلف گفت: کاوش های انجام شده نشان می دهد حدود 8 هزار سال پیش مردمی که در نقاط مختلف ایران زندگی می کردند اشیاء زیبا و زیورآلات مختلف را در منزل نگهدای می کردند. وی با بیان اینکه وقتی صحبت از زیورآلات می کنیم تنها منظورمان طلا،جواهر و اشیاء قیمتی نیست افزود: آرایه های زیبا و مختلف ونیز تزئینات گوناگون که در زندگی ایرانیان در طول قرون مختلف کاربرد داشته است که می توان از آن ها نیز به عنوان زیورآلات و آرایه های زیبا در زندگی افراد نام برد.
وی خاطر نشان کرد: یافته های باستان شناسان نشان می دهد اولین لیوان زینتی دسته دار در ایران سه هزار سال قبل از میلاد مورد استفاده قرار می گرفته که نشان دهنده روح تعالی ایرانیان هنر دوست است. خاطر نشان می گردد اولین نمایشگاه تخصصی زیورآلات شمال سرق کشور درچهارگروه پریمیتیو (بدوی)،جیپسی(روستایی و عشایری)،کلاسیک و نوترکیب تقسیم بندی شده و برگرفته از فرهنگ اقوام مختلف شمال شرق ایران شامل ترکمن، کرد ( کرمانج )، ترک و تات ( فارس ها) است.
گفتنی است این آثار ارزشمند حاصل کار تحقیقاتی پژوهشی مهدی آفاق است که از سال 83 از بجنورد آغاز شد و تا به امروز ادامه داشته است.