تابلوي معراج ، آخرين اثر هنري استاد محمود فرشچيان که حاصل يک سال و نيم تلاش اين هنرمند است ، رونمايي شد .
به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد همزمان با ميلاد امام رضا (ع) تابلوي" معراج" استاد فرشچيان طی مراسمی با حضور رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جمعی از مسئولین و هنرمندان در موزه فرشچيان واقع در مجموعه سعدآباد رونمایی شد.
اين اثر، پانزدهمين اثري است که توسط استاد فرشچیان به آستان قدس اهدا می شود و نام آن "معراج"است که به شب معراج پيامبر اسلام (ص) اشاره دارد.
محمود فرشچیان در این خصوص گفت: اين تابلو قرار است به مدت يک سال در موزه فرشچيان نگهداري شود و پس از آن همچون ساير آثارم، اين کار نیز به موزه آستان قدس رضوي اهدا مي شود.وي ضمن ابراز رضايت از اين کار افزود: از اين بابت بسيار مفتخرم. ضمن اين که پيش از اين تابلوهاي بسياري با عنوان معراج از سوي هنرمندان خلق شده است که مشهورترين آن اثري از سلطان محمد، نقاش بزرگ مکتب هرات است که در تمام اين آثار چهره پيامبر (ص) به خاطر احترام به اين شخصيت والا مقام پوشيده شده است، اما من پيامبر را روبه درگاه کبريايي خداوند و پشت به بيننده ترسيم کرده ام.فرشچيان گفت:در اين کار در کنار تصوير پيامبر(ص) فرشتگان در حال دعا و نيايش هستند و اين کار را در ابعاد 101در5/81کار کرده ام.
وي در مورد خلق اين اثر گفت: اين اثر را براساس يکي از آيات قرآن کريم به تصوير کشيده ام، اگرچه خلق تابلويي با اين مشخصات دشوار است ولي براي کشيدن آن متون ديني بسياري را خوانده ام و با علماي متعددي هم گفت وگو کرده ام.براساس گفته هاي علماي ديني معراج پيامبر (ص) احتمالا در شب ۱۷ ماه رمضان اتفاق افتاده است و اين اثر را بر همين مبنا کشيده ام درواقع مانند يک جوان 25 ساله روي اين تابلو کار کردم.
فرشچيان، خود را مريد امام رضا (ع) دانست و افزود: اين اثر را به عشق امام هشتم و به دليل خادم بودنم در حرم ايشان کشيده ام.
سهیل محمودی،مجری برنامه نیز در ابتدای این مراسم گفت: رونمایی از آثار هنری طی سال های اخیر به سنت زیبایی در جامعه ما تبدیل شده است. شعرا و هنرمندان در برهه های مختلف زمانی در تاریخ ایران با موضوع معراج پیامبر (ص) به خلق آثار هنری و سرودن شعرهای مختلف پرداخته اند. چنانکه معراج نامه های نظامی معروف است و نگارگران که در زمان تیموریان با این درون مایه به ارائه اثر پرداختند زبان زد عام و خاص هستند. با این حال کار استاد فرشچیان با عنوان معراج نشانگر امتزاج و تبلور تجلی هنر است.
در ادامه این مراسم دکتر حسین الهی قمشه ای گفت: آثار استاد فرشچیان همواره دارای بار معنایی زیادی بوده است تصور می کنم آنچه امروز اندک و انگشت شمار است و باید در به در و عالم به عالم و منزل به منزل دنبال آن بود زیبایی است. زیبایی حقیقت شگفتی است که اگر انسان آن را درک کند می تواند این مولفه را در تمام هنرها و همین طور ادبیات مشاهده کند.
وی افزود: کبر، آز و طمع از جمله مشکلاتی است که انسان معاصر به آن دچار می شود در حالیکه تکبر اصولاً با ماهیت انسان هم خوانی ندارد.
سپس ساعد باقری شاعر معاصر به خواندن غزلی با عنوان داستان عشق پرداخت و گفت این غزل در عین حال ادای دین و یادبودی است به شعر یا علی بن موسی الرضا مهدی اخوان ثالث.
وی در این مراسم همچنین به خواندن ابیاتی از شعر دیگر خود با عنوان واژه رحمت نیز پرداخت.
در ادامه این مراسم پیام سید محمدرضا خاتمی رئیس جمهور پیشین ایران از سوی سهیل محمودی برای حضار قرائت شد.
خاتمی در این پیام به مقام شامخ استاد فرشیچیان و هنر بی بدیل او اشاره کرده بود.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز با اشاره به اینکه تجربه احداث موزه های شخصی به ویژه موزه استاد فرشچیان که در 12 سال پیش صورت گرفت اتفاق خوشایندی محسوب می شود گفت: متاسفانه در حال حاضر این موزه ها و تعداد موزه های شخصی در کشور کم است در حالیکه موزه های شخصی می تواند در توسعه و ارتباط هنر کشور موثر باشند.
محمد علی نجفی خاطر نشان کرد: تجربه احداث موزه فرشچیان تجربه ای موفق محسوب می شود و می توان آن را الگویی برای احداث موزه های دیگر دانست.
وی در مورد ویژگی شخصیتی استاد فرشچیان گفت: استاد فرشچیان الگویی برای هنر و هنرمندان ایرانی است. مولفه های اخلاقی او بی شمار است تا جایی که او به نوعی معیاری برای هنرمندان محسوب می شود. وی همچنین معیاری برای هنر امروز نیز تلقی می شود.
نجفی اظهار داشت: شخصیت استاد فرشچیان به گونه ای است که حکیم هنرهای معاصر نام گرفته است. واژه حکیم همواره بار معنایی عمیقی در کشور ما دارد و کسانی در تاریخ ما این لقب را گرفتند که نامشان همواره درخشیده است بنابراین استاد فرشچیان استاد خلاقیت هنر است و در تمام آثار او ویژگی خلاقیت پررنگ است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: هنر او دارای جامعیتی است که اوج آن در مینیاتور خلاصه شده است. فروتنی و زلال بودن شخصیتی از دیگر مولفه های این هنرمند به شمار می رود. استاد فرشچیان آنچنان درباره هنرمندان و هنر آنها با وسواس سخن می گوید که این وسواس نشانگر اخلاص و تقوای اوست.
در پایان این مراسم تابلوی معراج تازه ترین اثر محمود فرشچیان در موزه استاد فرشچیان رونمایی شد.