تاریخ خبر:پنج‌شنبه 9 آذر 1391 - 08:32
کد خبر:2869
گزارش ویژه "روابط عمومی مجموعه سعدآباد"
از طراحی تا بدرقه ضریح جدید مضجع شریف سیدالشهدا (ع) به کربلای معلی

اردیبهشت سال گذشته بود که همزمان با گرامیداشت مقام معلم، استاد محمود فرشچیان به موزه اختصاصی آثارش در مجموعه فرهنگي تاريخي سعدآباد آمد تا یکی دیگر از برگ های كتاب ارادتش را به ائمه‌اطهار در قالب طرح‌هاي ...

اردیبهشت سال گذشته بود که همزمان با گرامیداشت مقام معلم، استاد محمود فرشچیان به موزه اختصاصی آثارش در  مجموعه فرهنگي تاريخي سعدآباد آمد تا  یکی دیگر از  برگ های  كتاب ارادتش را به ائمه‌اطهار در قالب طرح‌هاي ضريح مطهر امام حسين (ع) به نمايش بگذارد.

 همانروز در حاشيه تجليل از مقام استادي و معلمي استاد فرشچيان بخشی از طراحی های این  استاد نامدار، مربوط به ساخت ضریح امام حسین(ع) در موزه فرشچیان رونمایی و جزئیات طرح تشریح شد.

استاد فرشچيان، چند سالي بود كه به دعوت هيأت امناي ساخت ضريح مقدس امام حسين(ع) و با كمك هنرمندان اصفهاني، طراحي و ساخت ضريح حرم حضرت ابا عبدالله‌ الحسين (ع) را در شهر قم به عهده داشت.

استاد فرشچیان ۴، ۵ سال پیش نامه ای از سوی محمود پارچه باف مدیر پروژه هیئت امنای ساخت ضریح امام حسین(ع) واقع در شهر قم دریافت کرد که طی آن طراحی ضریح امام حسین(ع) به وی پیشنهاد شده بود و استاد ۶ طرح انجام داد. البته چند نفر دیگر هم طرح هایی را ارائه کردند که پس از مطالعه ای که صورت گرفت، طرح استاد پذیرفته شد.

وی طراحي ضريح امام حسين (ع) را تنها با عشق به مولايش امام حسين (ع) و بدون  چشمداشت به دستمزدی آغاز کرد و بدین ترتیب استاد فرشچیان نظارت عالی بر این کار را در محور فعالیت های خود قرار داد و حتی در جزئیات کار هم نظارت می کرد.

قلم زنی ضریح توسط آقای خدادادزاده همان استاد قلم‌زني و هنرهاي سنتي كه كارهاي عملي و اجرايي ضريح امام‌رضا(ع) را انجام داده است، صورت گرفت و خطاطي ضريح امام حسين(ع) نیز اثر استاد موحد از بزرگ‌ترين ثلث نويسان جهان اسلام  است كه آثارش در جهان در اين زمينه حرف اول را مي‌زند.

و حالا بعد از گذشت یکسال و  6 ماه از روز رونمایی طرح های ارزشمند و نفیس ضریح امام حسین (ع) در موزه فرشچیان سعدآباد این شاهکار بي‌نظير هنري پس از  2 سال کار مطالعاتي و 4 سال فعاليت عمراني و هنری،آماده سفر به سوی میعادگاه عاشقان است.

 اعلام شده است اين ضريح 12 تن وزن دارد که شامل 20 پنجره و 22 متر و 86 سانتي‌متر مساحت است که در آن از 14 و نيم تن نقره، 120 کيلوگرم طلاي 18 عيار، 2 تن مس، 700 کيلو برنج و 650 کيلو ساير فلزات استفاده شده است. سوره والفجر بالاي کتيبه طلا نقش بسته است.خطوط دوم روي بام ضريح در قوس، 11 سلام حضرت صاحب‌الزمان(عج) به جد مطهرش است که اين 11 سلام همان 11 سلام معروفي است که روضه امام زمان(عج) براي سيدالشهدا است.

به گفته مدير پروژه ساخت ضريح مطهر امام حسين(ع)،هيأت‌ امناي ساخت ضريح جديد امام حسين(ع) تصميم گرفتند تا بخشي از ضريح مطهر را به صورت غيررسمي به کربلا انتقال دهند که اين کار توسط هواپيماي باربري هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران در 23 آبان‌ ماه صورت گرفته است.

محمود پارچه‌باف گفته قطعات انتقال داده شده به عراق بر روي 5 تريلي از نجف به کربلا انتقال داده شد که با استقبال و مشايعت خوب مردم عراق همراه بود.

کاروان انتقال ضريح امام حسين)ع) با عنوان کاروان سفينةالنجاة در یازدهمین روز از ماه محرم از قم وارد تهران شد و پس از چند روز به ساوه، استان مرکزي، لرستان و خوزستان خواهد رفت و از مرز شلمچه به عراق مي‌رود.

استاد فرشچيان بزرگ‌ترين نگارگر معاصر كشورمان است كه اكنون آثارش در ايران و چند موزه اروپايي و آمريكايي نگهداري مي‌شوند. او بيشتر آثارش را با موضوعات ديني و عشق به ائمه‌اطهار خلق كرده است كه در اين ميان تابلوهاي ضامن آهو و ظهر عاشورا و علمدار كربلا از برجسته‌ترين آثار وي در اين زمينه به شمار مي‌روند. او بيشتر آثارش را به موزه استاد فرشچیان در مجموعه سعدآباد و موزه  آستان قدس رضوي اهدا كرده است كه اين دو  موزه اكنون گنجينه بزرگي از آثار وي به شمار مي‌روند.

اكنون در موزه استاد فرشچيان 70 اثر هنري از اين هنرمند بزرگ كشورمان نگهداري مي‌شود كه هر روز ميزبان بسياري از هنرجويان و علاقه‌مندان هنر نگارگري است. مخاطبان آثار فرشچيان تنها از ميان هنردوستان ايراني نيستند و موزه استاد فرشچيان هر روزه ميزبان تعداد بسياري از علاقه‌مندان به هنر نگارگري از ديگر كشورهاي جهان است.

و امروز هشتم آذرماه مصادف با 13 محرم الحرام که جمعی از کارکنان مجموعه سعدآباد  به زیارت و بدرقه این شاهکار هنری و مذهبی در حرم مطهر امام خمینی (ره)  نائل شدند ،دست مریزاد می گوییم به استاد فرشچیان و سایر هنرمندان و اساتید ایران زمین و ...

سکوت  کرده ام و خیره بر ضریح توام         که بشنود  دلتان   التماس  باران  را

 دوباره  داغ دلم تازه شد کنار ضریح           خدا  کند که   بسازیم  قبر   پنهان  را

برای حضرت مادر ضریح می سازیم           و دست فرشچیان طرح می زند آن را

 

برای مشاهده گزارش تصویری اینجا کلیک نمایید