تاریخ خبر:سه شنبه 16 مهر 1398 - 11:23
کد خبر:6979
تابلو با عنوان عاشق و معشوق

مشخصات:تابلو با عنوان عاشق و معشوق

گالری اول موزه استاد بهزاد

پژوهشگر :اعظم دادپاس 

عکاس: جواد نجف علیزاده

معرفی اثر

 در گالری اول موزه استاد بهزاد اثری بنام "عاشق و معشوق" در ابعاد15×12 سانتیمتر موجود است که در سبک مکتب هرات به تصویر درآمده است. در ابتدا لازم است به چند نکته از ویژگیهای این مکتب در نقاشی ایرانی بپردازیم که عبارت است از: واقع گرایی در ترسیم گل و گیاه، تنوع رنگ وقلمگیری، مهارت در ترسیم طراحی اندام، تراکم در مرکز صفحه ، پوشش لباس ها به سبک مغولی.

این تابلو در دسته بندی دوره دوم آثار استاد حسین بهزاد مینیاتور قرار می گیرد که با اینکه درسبک مکاتب کار شده ولی ابتکارات وی در زمینه طرح ورنگ،  آنرا ازسایر کارهایی که در گذشته تحت این مکتب کار شده ، متمایز می سازد.

 در این اثر چهره زنی با قبایی بلند به رنگ سبز کمرنگ با خطوط راه راه طلایی و گلهای ریزنارنجی وسبزدیده می شود. دو شال در تزیین لباس وی وجود دارد که یکی به دور کمر گره خورده ودیگری از دست چپش به پشت آویخته شده است. یقه لباس او از پوست دوزی قهوه ایی رنگ تشکیل شده و کلاهی بر سراین زن دیده می شود که فرم آن نشانی از اشرافیت او دارد که با یک  نیم تاج وپری قرمز رنگ تزیین شده است . این زن در حالی که انگشت سبابه دست چپ را بر لب دارد دستمالی نیز به دست گرفته و در حالی که به نقطه ای خیره شده با دست راستش پیاله ایی طلایی رنگ را گرفته است. اوجورابی آبی رنگ و کفش مشکی ساده به پا دارد. زیور آلاتی از جنس مروارید به گوش وگردن  او آویخته است. روبروی این زن پرنده ای دیده می شود که برروی میخی که در زمین فرو رفته، نشسته و در حالیکه با بند قرمز رنگی به این میخ بسته شده است به آن زن نگاه می کند.

در پشت این زن ، مردی نشسته که عبایی بلند وطرح دار به تن دارد . زیر این رویه ، پیراهنی به رنگ نارنجی پوشیده و دستار چهار خانه او مشتمل از رنگهای طلایی وآبی ونارنجی است. شالی بلند برروی شانه اش آویخته وکفشی آبی رنگ به پا دارد.

زمینه نقاشی به رنگ کرم وسبز روشن است که پس زمینه آن با بوته هایی رنگی تزیین شده است.در کنار این زن و مرد درختچه ایی با شکوفه های صورتی رنگ نمایان است که می تواند نمادی از عشق این دونفر بهم باشد. در پس زمینه تابلوچند تپه  کوچک نیزدیده می شود.

لازم به ذکر است که استاد بهزاد در قسمت های مختلف این اثربه جهت رنگ آمیزی و تزیین نقوش از رنگ طلا استفاده کرده که تلالوی خاصی به کار بخشیده است .