تاریخ خبر:چهارشنبه 23 خرداد 1397 - 12:07
کد خبر:6292
"شیخ صنعان ودختر ترسا"

در راهروی ورودی موزه استاد بهزاد اثری به نام" شیخ صنعان ودختر ترسا "در ابعاد 25×35 سانتی متر وجود دارد که با تکنیک طراحی با مرکب بر روی مقوا کارشده است.

استاد حسین بهزاد این طراحی را براساس داستان "شیخ صنعان" که یکی از زیباترین داستان های منطق الطیرعطار نیشابوری می باشد، به تصویر در آورده است.

این حکایت داستان پیریست که حدود پنجاه سال حج بجا آورده وعمری را با نماز وروزه گذرانده وطی این سالها مریدان زیادی هم داشته ، ولی درپایان عمر شیفته دختر ترسایی(مسیحی) می شود که به  واسطه ی شروطی که این دختر برای ازدواج با اومی گذارد همه چیز خود را موقتا ازدست می دهد.

چهار شرط دختر برای وصال با او زنار بستن، خمر نوشیدن، خوک بانی  و سوزاندن قرآن بود که شیخ تمامی این شروط را یک به یک به جا آورد و به واسطه این اعمال تمام جایگاه ومریدان خود را از دست می دهد ولی درانتهای این داستان، دختر ترسا به واسطه عشق و ایمانی که به شیخ پیدا می کند مسلمان شده وبا شیخ صنعان ازدواج می کند و پس از مدت کوتاهی از دنیا می رود.

شیخ صنعان پس از تجربه ای چنین روندی در زندگیش با ایمانی قویتربه راه قبلی خود در مسیر نزدیک ترشدن به خداوند ادامه می دهد.

استاد حسین بهزاد دراین طراحی شیخ صنعان را با ریش و پیراهنی بلند، عمامه ای به سر به تصویر درآورده است. شیخ نشسته و دستش را به صورت تمنا ونیاز به سوی دختر جوان دراز کرده است. در کنار این پیر نیم تنه درختی خشکیده که از کنارش شاخه ای پراز برگ رویده شده نمایان است.  این رویش می تواند نمادی از امید و شروعی دوباره که در این داستان به شکلی خاص حکایت شده را نشان دهد.

 درسمت چپ تصویر، دختر جوانی با گیسوان بلند وپیراهنی ساده و کفشی بند دار دیده می شود که شالی به کمربسته و در حال عبور از راه، به شیخ عاشق نگاه می کند.

درقسمت بالا وسمت چپ این اثر استاد حسین بهزاد تپه هایی را با خطوطی نازک ومحو به تصویر در آورده است . زمینه این اثرنیز بدون رنگ گذاری و به رنگ اصلی مقوا یعنی نخودی می باشد.

 در پایین وسمت چپ تصویر، امضاء استاد با عنوان "بهزاد مینیاتور" در تاریخ 8/2/1346روی تکه سنگی مشاهده می شود. 

 

 نگارنده: زینب گودرزی 

  کارشناس موزه بهزاد