تالار انتظار بزرگ – سرسرای طبقه اول

تالار انتظار  بزرگ – سرسرای طبقه اول
  • کد مطلب: 4703
  • تاریخ انتشار: شنبه 10 شهريور 1397 - 12:11

این تالار با مساحتی درحدود 158 مترمربع ازنظر وسعت، سومین فضای بزرگ این بنا محسوب می گردد. به دلیل همین فضای مناسب، اغلب برای انجام ملاقات های پهلوی دوم با شخصیت های مهم اجتماعی- سیاسی آماده می شد، علاوه برآن این بخش جهت انتظار مراجعین برای صدور اجازه ملاقات نیز کاربرد داشت. در این تالار برای پوشش دیوارها از پارچه های ژاکارد- ساتن استفاده شده است. سفارش اغلب این پارچه ها به کارخانه های فرانسوی، انگلیسی، بلژیکی و .... داده می شد. این گونه تزئینات داخلی (پارچه) علاوه برجنبه زیبایی (هماهنگی دکوراسیون داخلی با دیوارها)، دارای جنبه کاربردی به عنوان عایق صوت، سرما و گرما نیز بوده است. فرشی 98 مترمربعی، با تار و پودی از پنبه و پرز پشم در این تالار گسترانیده شده است. کتیبه ی موجود برروی این فرش نشان از بافت آن به دستور پهلوی اول در کارگاه عمواوغلی مشهد (قرن 14 ه.ش) دارد. طرح گلدانی به همراه نقوش گل شاه عباسی، بند اسلیمی، سرو و بوته در این بافته به خوبی قابل مشاهده است. یکی دیگر از مشخصه های بارز این جبهه از ساختمان، به مظور افزایش ضریب حفاظتی- امنیتی تجهیز پنجره های این قسمت با شیشه های ضدگلوله می باشد.

لوسترها و دیوارکوب های برنزی نصب شده در  این تالار، که توسط گل های چینی مزین گشته، نشان از خلق آنها توسط هنرمندان فرانسوی دارد. از شاخص ترین اشیایی این بخش می توان به قدیمی ترین تَپ اِستری (گوبلن) دست بافت کار هنرمندان فرانسوی (قرن 17م.) با ابعاد 442×490 سانتی متر با تصویری از حضرت مسیح (ع) اشاره نمود. تار این بافته از جنس ابریشم و پود آن ترکیبی از ابریشم و پنبه انتخاب شده است. درخصوص این شی باید گفت که، داشتن ارزش هنری- تاریخی، جنبه تزئینی و کاربردی (جداکننده فضاهای داخلی) دلیل مستحکمی برای وجود این گونه بافت ها درمیان سایر تزئینات یک فضا محسوب می گردد. تنها تابلو نقاشی رنگ و روغن نصب شده در این سالن، تصویری از فرح دیبا اثر هنرمند فرانسوی (1991-1905م.)،  جورج ادوارد مک آووی (Georges Édouard Mac Avoy) می باشد. وی نقاش چیره دستی بود که توانست اولین نقاشی خود را در سن 19 سالگی به دولت فرانسه بفروشد، بعدها این اثر در موزه لوکزامبورگ (Luxembourg Museum) به نمایش درآمد. مک آووی پرتره بسیاری از شخصیت های مشهور جهان از جمله: پیکاسو Picasso))، رئیس جمهور فرانسه ژنرال دوگل (President Charles De Gaulle) ، موریس بژار (Béjart) طراح رقص اهل فرانسه و ... را طراحی نموده است.

وجود آثاری مانند تندیس برنزی فرح، اثر تئودوروف (روسیه- 1355 ه.ش.)، تندیس برنزی شاه، فرح و ولیعهد، تقدیمی از سوی شاهرخ شهبازی فارغ التحصیل رشته مجسمه سازی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران (شروع آبان 1346 اتمام دی 1347) و اشیایی نظیر پیانوی ساخت کارگاه بِکر مربوط به دوره نیکلای دوم (سن پطرزبورگ- 19م.) به همراه تزئیناتی همچون: آباژورها، گلدان های گل بُنسای (سبک آسیای شرقی) هنر دست هنرمندان چینی با بهرمندی از انواع سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، شمعدان های برنزی ساخت کارگاه هِنری دیسون (Henry Dasson) متخصص در ساخت دکوراسیون و مبلمان (برنز-طلائی) اهل فرانسه (قرن 19م.)، تعدادی از مجسمه های چینی (پرندگان و گیاهان) از مجموعه کلکسیون ادوارد مارشال بواِهم (Edward Marshall Boehm) مجسمه ساز اکسپرسیونیسم (فیگوراتیو) آمریکایی (1969 – 1913م.) که یکی از آنها مشخصاً دارای پلاکی با عنوان مهر رئیس جمهور وقت آمریکا را داراست، یکی از قدیمی ترین ظروف متعلق به مجموعه چینی کوپنهاگن (Copenhagen) یک عدد گلدان دردار (احتمالاً ظرف نگهداری زنجبیل) با قدمتی بیشتر از بقیه مجموعه (متعلق به قرن 18 میلادی) می باشد که سبب گردیده تا برارزش های تاریخی و هنری این تالار چندین برابر افزوده شود.

براساس اسناد و تصاویر بدست آمده در این تالار موارد زیر رویداده است:

-         معرفی کابینه جعفر شریف امامی (نخست وزیر وقت) در تاریخ 5/6/1357

-         نشست خبری پهلوی دوم با جمعی از خبرنگاران خارجی در دهه 50 ه.ش

-         دیدار مشترک هئیت رئیسه دوره ششم مجلس سنا در دهه 50 ه.ش

-         نشست خبری پهلوی دوم با رعایت موضوع تقابل میان جامعه روحانیت و اصلاحات در دهه 50 ه.ش