سالن بیلیارد (اسنوکر) – سرسرای طبقه اول

سالن بیلیارد (اسنوکر) – سرسرای طبقه اول
  • کد مطلب: 4700
  • تاریخ انتشار: دوشنبه 29 شهريور 1395 - 11:52

سالن بازی (اسنوکر)مخصوص کاخ

این سالن بازی  با دیوارهای پوشش داده شده توسط چوب به همراه سالن های همجوار آن، جزو تالارهایی از سرسرای اول است که مستقیماً امکان دسترسی به محوطه بیرونی کاخ را علاوه بر ورودیه اصلی دارا می باشد. از سوی دیگر وجود دو در، امکان ارتباط مستقیم این فضا را با دفاتر کار همجوار آن به راحتی فراهم آورده است.

باتوجه نام انتخاب شده برای این بخش، وجود میز اصلی بازی با ابعاد 180×370 سانتی متر، درکنار سایر خصوصیات جزئی میز (نوع ساخت، پارچه متصل در بخش رویه میز و ...) می توان مدعی شد که طراحان  این تالار را در آن زمان مخصوص بازی اسنوکر (Snooker) طراحی کردند.

 همانگونه که می دانید این ورزش براساس دسته ‌بندی فدراسیون جهانی به دو رشته پاکت بیلیارد (Pocket billiard) و اسنوکر(Snooker)  تقسیم می شود، باتوجه به این موضوع می توان مدعی شد که بازی اسنوکر بسیار مرتبط با ریشه های بازی بیلیارد (قرن 16م.) است.

بازی اسنوکر(Snooker)  امروزی برای اولین بار در قرن نوزدهم میلادی در میان نیروهای مسلح بریتانیایی مستقر در هند رواج یافت. معمولاً اسنوکر (Snooker) برروی میز بزرگ، شش حفره ای که رویه اصلی آن با پارچه ماهوتی سبز رنگ پوشانده شده است، بازی می شود. در این بازی از 21 توپ (۱۵ توپ قرمز، 1 توپ مشکی، 1 توپ صورتی، 1 توپ آبی، 1 توپ قهوه‌ای، 1 توپ سبز و 1 توپ زرد)، چوب (Cue)، گچ (Cue-tip chalk)، مثلث (Triangle/rack)، رِست (Rest) و چوب بلند، اکستنشن (Extension) و ... استفاده می شود. باتوجه به نشان موجود برروی میز اسنوکر این سالن، این میز ساخت کارخانه انگلیسی بسیار معروف کُکس و یِمن (Cox & Yeman) می باشد، این معروفیت حاصل کیفیت بسیار بالای این میزهای است.  در سال 1848م. یک فرد انگلیسی به نام هنری کُکس  (Henry Cox)این کارگاه را تأسیس نمود، سپس وی در سال 1851م. با ادوارد یِمن  (Edward Yeman)در این شغل مشارکت نمود، بنابراین از این تاریخ به بعد نام تجاری کُکس و یِمن (Cox & Yeman) بر تولیدات آنها نقش بست.

از معروف ترین خریداران میزها و سایر ادوات تولیدی این کارخانه می توان از این افراد نام برد: دوک ویلینگتون (Duke of Wellington)، دوک ریچموند (Duke of Richmond) ، The Earl of Jersey، نایب نظام بنگال/ بنگلادش امروزی (The Nwab Nizam of Bengal)، شاه سیام (The King of Siam) و سفارش خرید دو میز بیلیارد از سوی شاهان قاجار (احتمالاً این سفارش ساخت در دوران مظفرالدین شاه صورت پذیرفت، زیرا پایان پادشاهی او مصادف با مرگ وی در 18/10/1285 و این خرید در مهر ماه سال 1285 ه.ش معادل اکتبر 1906م. انجام گردیده است.

لازم به توضیح است که جهت ارسال این سفارش ابتدا این میزها در کشور انگلیس بارگیری و از طریق حمل و نقل دریایی به مقصد کشور فرانسه ارسال شد، سپس مجدداً در کشور فرانسه بارگیری شده و از طریق زمینی به ایران منتقل گردیدند.).

از سایر ادوات بازی اسنوکر موجود در این بخش می توان به جاچوبی های دیواری (snooker cue racks) و گِرد ایستاده(cue satned) ، تخته امتیاز دیواری (Scoreboard) کُکس و یِمن (Cox & Yeman)، انواع مختلف رِست (ایکس، عنکبوتی، قلابی و ...)، تعدادی کیو (Cue) ساخت کارخانه های مختلف نظیر کارخانه آمریکایی برانسویک(Branswick) ، جعبه گچ و گچ (Chalk And Chalk Holders) و ... اشاره نمود.

- از سایر میزها موجود در این بخش دوعدد از میزهای کناری و یک عدد از میزهای بازی دارای نشان لیکولز (lecoules) تاجر و عتیقه فروش معروف فرانسوی قرن 19م. می باشد.

- کمد هشت در (کشودار) چوبی با تزئینات برنزی اثر لینک (Linke) موجود در این تالار ساخته شده در  کارگاه لینک (Linke) یکی از مهمترین سازنده های کمد و کابینت اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم فرانسه می باشد. لینک (Linke) در سال 1855م. در روستای کوچکی به نام پَنکراز (Pankraz) که امروزه در جمهوری چک قرارگرفته بدنیا آمد. او در سن بیست سالگی به پاریس نقل مکان کرد و تا زمان مرگش در همانجا زندگی و کار نمود. سبک کار وی پیروی از مدل های ساخت دوره لوئی پانزدهم و شانزدهم (بدون احساس کپی کاری از آنها) بود. 

- از تزئینات کوچک و ظریف این تالار می توان به گیلاس های موجود در سالن ساخت کارخانه موزر (Moser) چکسلواکی (Czechoslovakia)، گلدان چینی با طرح سردیس هخامنشی، ساخت کارخانه ایتالیایی جولیا مَنگَنی (Giulia Mangani)  در دهه 1970م. اشاره نمود.